Hawthorn East 2

Hawthorn East 2

This project involved the restoration and modification of a two storey Italianate-style villa. The renovation of this heritage home honours the historical significance of the frontage, while the contemporary three-storey addition, 7-car basement garage with bar and Home Cinema below the pool, along with a series of social spaces internalise the view, providing privacy and reinforcing the landscape.

The project seeks to create contrast – between old and new, cold and warm, and heavy and light. The imposing nature of the new structures and natural stone surfaces are balanced with the contrasting use of green walls, along with transparency provided by the large glazed surfaces utilised in the sliding doors opening the ground floor spaces to the exterior spaces and beyond.